Muntele este prietenul celor pregătiți pentru orice, întrucât situațiile neașteptate sunt la tot pasul. De aceea, pregătirile pe care trebuie să le faci înainte de o drumeție pe munte trebuie să fie temeinice: vestimentație adecvată oricăror situații și condiții de vreme și, mai ales, încălțăminte potrivită, în care să te simți confortabil chiar și după câteva ore bune de urcuș pe teren accidentat.

Iată la ce ne referim când vorbim de ținută potrivită unei excursii montane:

Pentru femei recomandăm o bluză de corp foarte ușoară, dintr-un material impermeabil. Există la magazinele specializate astfel de articole vestimentare, îți recomandăm o raită prin câteva astfel de centre înainte de a-ți închide rucsacul și a pleca la drum. Este bine să ai la tine și o vestă sau o geacă groasă, din fâș, care îți va prinde bine în cazul în care vizitezi o peșteră răcoroasă sau poposești în vreun loc umbros. Regula de aur este „cu cât mai multe straturi, cu atât mai bine” – pe scurt, trebuie să fii flexibilă și să te poți adapta ușor oricărei situații.

Outfit de munte - fete Outfit de munte - femei

Pantalonii trebuie să fie, de asemenea, dintr-un material cât mai ușor. Recomandăm o pereche ¾, ce lasă pielea să respire, însă te protejează de zgârieturi, urzicături și altele. Poți opta pentru pantaloni lejeri, puțin largi, dintr-un bumbac subțire, sau pentru o pereche de colanți special concepuți pentru drumeții. Nu recomandăm denimul din cauza inflexibilității și greutății materialului.

În ceea ce privește încălțămintea, avem două vești: cea bună este că ai de unde alege. Cea proastă e că ai atât de multe opțiuni din care poți alege, încât este prea ușor să te pierzi printre atâtea specificații tehnice. În principiu, fiecare tip de excursie vine la pachet cu un anumit tip de încălțări. Există ghete și bocanci speciali pentru escaladă, mers cu rucsacul în spate, călătorit pe distanțe lungi, dar cu bagaj puțin… și câte și mai câte. Este important să știi exact ce activități vei întreprinde în majoritatea timpului, astfel încât cei de la magazinele specializate să îți facă recomandarea potrivită. În orice caz, recomandăm o pereche în stare să susțină gleznele bine, una pe care să o fi testat bine înainte de a-i face inaugurarea pe munte. Dacă descoperi că te bat bocancii după câțiva kilometri de traseu, poți renunța la planul pe ziua respectivă.

Dacă te gândești la accesorii, alungă-ți-le din minte. Poate doar un pandantiv cu ceas și busolă. Orice gram în plus pe care îl cari contează când ai de urcat o pantă interminabilă, așadar păstrează doar minimum de accesorii (și ai grijă ca cele pe care le iei cu tine sunt de natură practică). Ar fi bine să ai la tine o ploscă de apă, ceva dulce, briceag, hartă, busolă și lanternă. Nu te baza prea mult pe telefon, este foarte probabil să nu ai ce face cu el din cauza lipsei de semnal.

Pentru bărbați, recomandările sunt asemănătoare: ținuta trebuie să fie lejeră și foarte flexibilă. O idee bună ar fi un tricou de corp cumpărat de la magazine de specialitate, peste care poți adăuga o cămașă în carouri și, la nevoie, încă o vestă din fâș care să îi facă față vântului puternic de pe creastă (bănuim că vei ajunge până în vârf, nu?).

Outfit de munte baieti Outfit de munte barbati

Pantalonii ar trebui să acopere trei sferturi din lungimea piciorului și să fie dintr-un material ușor. Ar fi util să aibă multe buzunare pe care cu siguranță  le vei găsi vitale atunci când vei avea nevoie să găsești ACUM lanterna sau alte cele.  În plus, probabil ți-ar prinde bine și un fes gros, chiar dacă în punctul de plecare pe traseu căldura ți se pare sufocantă – nu știi niciodată cât scade temperatura odată ajuns în moțul muntelui sau în hăul peșterii.

Încălțămintei ar trebui să îi dedicăum un capitol separat, există atât de multe aspecte și criterii de care să ții cont când faci o alegere. Citește mai sus sfaturile pentru femei, pentru a-ți forma o primă impresie despre ce trebuie să cauți.

Sfaturile noastre se opresc aici, deși ar mai putea umple multe rânduri. Evident, cel mai important este să fii bine informat asupra traseului pe care îl plănuiești, atât din punctul de vedere al lungimii și complexității, dar și din punctul de vedere al tipului de activități pe care îl presupune. Distracție plăcută!