În afară de finalitatea culturală, teatrul a fost și va rămâne important pentru funcția sa socială, în egală măsură. Cu atât mai mult astăzi, când avem posibilitatea de a urmări online orice piesă. Așadar, eticheta în ceea cea ce privește ce și cât afișăm rămâne un aspect demn de luat în seamă atunci când îți pregătești ținuta pentru spectacol.

Într-o anumită măsură, vestimentația pentru teatru se aseamănă cu cea pentru covorul roșu: întâlnim doamne în rochii de gală, la brațul domnilor apretați și atent pieptănați, în costume ca scoase din cutie.

Pentru a nu face notă discordantă, am pregătit câteva ținute ce îți vor asigura un loc în primul rând al celor mai eleganți spectatori. Și, ca să urmăm eticheta până la capăt, vom începe cu:

Doamnele și domnișoarele

 

Little black dress

             tinuta teatru femei        tinuta femei teatru

Și de această dată, rochia simplă, neagră, vine ca o soluție la îndemână, însă cu maximum de efect. Cuvântul-cheie este rafinamentul, care merge mână-n mână cu decența. De aceea, vom avea grijă ca rochia să nu fie mai scurtă de două palme deasupra genunchilor. În ceea ce privește pantofii, ne putem răsfăța cu acea pereche de stilettos pe care nu avem prea des ocazia de a o scoate la vedere – pot fi albi, negri sau, de ce nu, chiar acea pată de culoare de care ai putea simți nevoia (roșii, albaștri, galbeni etc.). De asemenea, obiectele personale pot fi ascunse într-un plic într-una din nuanțele deja existente în ținută.

Dacă croiala este una dreaptă, putem îndulci outfit-ul cu un șirag lung de perle, în stilul binecunoscut al lui Audrey. În acest caz, alte accesorii nu ar fi recomandate, cel mult un ceas cu barete subțiri, pentru a te ajuta să îți dai seama de momentele de pauză.

În cazul în care rochia este una bufantă, înlocuiește colierul cu o pereche de cercei supradimensionați, cu pietre negre. Farmecul va fi garantat!

 

Rochie monochrome elegantă

       outfit femei teatru             outfit teatru femei

Dacă negrul ți se pare prea sobru, poți alege o rochie monochrome dintr-o paletă cromatică diferită. Verdele, purpuriul sau movul sunt nuanțe nobile, pe care le poți îmbrăca într-o croială elegantă (parte peste parte sau cu un umăr dezgolit, ca zeițele grecești). În ceea ce privește lungimea rochiei, ai de ales între midi și maxi.

Încălțămintea, fără doar și poate, trebuie să fie cu toc subțire, atât cât să te simți confortabilă. Și, singurul detaliu pe care  nu l-am acoperit încă este poșeta plic, care îți va completa în mod grațios ținuta.

Domnilor le recomandăm…

Papionul, semnătura unui adevărat gentleman

tinuta teatru barbati

Dacă vei fi însoțit de o doamnă la spectacol, atunci așteaptă-te ca ea să apară îmbrăcată cu hainele de gală. În acest caz, nu îți rămâne decât să te ridici la același nivel printr-o alegere vestimentară ce denotă bun gust și rafinament. În acest sens, prima noastră recomandare este costumul clasic (cămașă albă, sacou și pantaloni negri) accesorizat cu un papion. Este imposibil să dai greș!

tinuta barbati teatru

Dacă vrei să mergi the extra mile și să îți impresionezi cu adevărat partenera, înlocuiește sacoul cu un frac (se pot închiria). Oricât de mult ar varia moda, niciodată nu se va schimba în ceea ce privește acest element, în mod paradoxal pe cale de dispariție din garderobele domnilor.

Smart casual

outfit barbati teatru

Dacă nu ai timp sau resurse pentru a procura un costum, poți recurge la varianta mai prietenoasă cu portofelul tău, și anume: cămașă simplă acoperită de o vestă din lână, iar deasupra un sacou simplu. În partea inferioară, în locul pantalonilor clasici din stofă, poți opta pentru jeanși uni simpli, cât mai clasici, sau pantaloni din raiat. Et voila! Monsieur este pregătit să se afișeze la braț chiar și cu cea mai elegantă mademoiselle!

Vizionare plăcută! :)