La un interviu, prima impresie îți poate garanta job-ul visurilor tale sau, dimpotrivă, îți poate eclipsa experiența și cunoștințele într-un mod negativ. De aceea este bine să fii atent(ă) la fiecare detaliu al ținutei și al atitudinii tale și să pregătești din timp cea mai bună versiune a ta.

Noi suntem aici să te ajutăm cu câteva sfaturi și idei ușor de implementat, însă cu efect pozitiv garantat. Așadar, doamnelor și domnișoarelor ambițioase le recomandăm…

Cămașa albă pentru job-uri corporate

                                 tinuta interviu corporate femei                tinuta femei interviu corporate

Dacă aplici pentru o poziție într-o multinațională sau într-un domeniu foarte serios (legal sau care implică cifre), creativitatea în ceea ce privește outfit-ul nu va fi o calitate pe lista de priorități a intervievatorului. Așadar recomandăm varianta sigură: cămașa albă în combinații cuminți, dar elegante și care exprimă bun gust.

O poți combina cu o pereche de pantaloni din stofă neagră, lungi, cu dungă și cu un sacou din același material, aceeași nuanță (îi poți sufleca atent mânecile pentru un aer mai relaxat). Tivul cămășii va fi atent acoperit de pantaloni, la care poți adăuga o curea subțire neagră, fără detalii care atrag atenția (cataramă mare, inserții argintii etc.). Contrastul dintre non-culorile alb-negru îți va oferi un plus de siguranță și încredere. În ceea ce privește încălțămintea, alege cele mai comode tocuri negre pe care le ai – vor fi abia vizibile și, în plus, contează mult mai mult să te simți în largul tău. Dacă simți nevoia să adaugi un accesoriu care să te scoată din ținuta clasică de interviu cămașă-sacou-pantaloni, atunci alege un colier metalic auriu la baza gâtului.

O altă variantă clasică ar fi combinația cu o fustă conică 3/4, din stofă gri. Regula după care trebuie să judeci lungimea fustei în acest caz este următoarea: deasupra genunchilor sau peste genunchi cu maximum o palmă. Dacă nu îți permiți să ieși din tiparul clasic, atunci te poți juca cu croiala cămășii, pe care o poți alege cu mânecile scurte și cu guler bufant, spre exemplu. În partea inferioară, am alege o pereche de pantofi sau sandale cu toc sau cu talpă ortopedică, într-o nuanță deschisă (alb, gri, bej deschis sau roz prăfuit). Dacă găsești și o curea simplă super slim de aceeași nuanță, adaug-o ținutei, va contribui la un look îngrijit.

Cămașa colorată pentru job-uri creative

                            tinuta interviu creativ femei                 outfit interviu creativ femei

În cazul interviurilor pentru un job care implică foarte multă creativitate, cum ar fi în design sau publicitate, o culoare mai „trăznită” sau un papion „șui” poate face impresie bună.

Dacă vrei să ieși din paleta alb-gri-negru, dar să păstrezi o atitudine formală și serioasă, îți recomandăm alternanța verde-maro, mătase-piele. Mai exact, sugerăm o cămașă din mătase verde, cu o fundă la guler sau cu un model cuminte și simetric de-a lungul liniei de nasturi, combinată cu o fustă din piele maro, 3/4. Pantofii și geanta trebuie să fie în aceeași nuanță ca a fustei sau nude.

În schimb, dacă vrei să încânți la maximum imaginația celui ce va sta de cealaltă parte a mesei, propunem un mix mai viu de culori. Cămașă roz pal (cu mânecile suflecate), cardigan galben (de asemenea, purtat cu mânecile suflecate, lăsând să se vadă manșetele cămășii), cravată scurtă, roz și fustă conică 3/4 albă. Poți opta pentru tocuri comode sau pentru pantofi bărbătești cu calapod înalt, într-una din culorile pe care deja le-ai inclus în ținută. Nici în acest caz nu recomandăm accesorii, întrucât au ca efect distragerea atenției de la mimica ta, iar intervievatorului îi va fi mai greu să empatizeze cu tine.

Domnilor ambițioși le recomandăm…

Costumul clasic pentru un job în multinațională

                           tinuta barbati interviu corporate                     tinuta interviu corporate barbati

În corporații, tendința de omogenizare a angajaților este foarte mare, de aceea s-ar putea ca abaterea de la varianta costumului clasic să nu fie privită cu ochi tocmai buni. Ei au nevoie de team players, iar o prea mare centrare pe sine nu este defel încurajată.

Așadar, te poți orienta către paleta clasică de culori (sacou-pantaloni-cravată gri, cămașă albă) și să adaugi o mică pată de culoare prin alegerea pantofilor (maro sau bleumarin), sau poți alege un costum într-o combinație la fel de safe, dar mai puțin monoton: albastru + bleumarin. În orice caz, singurelele accesorii pe care le recomandăm sunt un ceas mecanic, clasic, și butonii preferați.

Cămașa simplă pentru job-uri flexibile

                        tinuta barbati interviu          tinuta interviu barbati

Și când spunem flexibile, nu ne referim la programul de lucru, ci la filozofia companiei. Dacă aplici pentru o poziție creativă, spre exemplu, poți renunța la costumul cu pretenții și te poți opri la următoarea combinație: cămașă simplă, monochrome, încheiată până la penultimul nasture și cu mănecile suflecate, atent îndesată în pantalonii din bumbac (sau chiar jeanși colorați). Dacă vremea o impune, concediază sacoul și angajează în locul lui un cardigan simplu și cuminte. Alege o curea simplă, subțire, în aceeași nuanță cu cea a pantofilor, și un zâmbet ca ultim accesoriu – deja te poți considera pe shortlist-ul intervievatorului!

Mult succes!